Tips!


Mitt tips till alla sockerkaksbagare och bagerskor:
Vill du ha sockerkakan extra saftig - riv ett äpple och rör ner i din smet! Mums, det blir farligt gott!

Påsken har jag tillbringat inomhus, under täcket med näsdukar i högsta hugg. Det var först i söndags som jag vågade mig ut, och då for vi och bowlade vid Mariatorget. Hör och häpna, det var färre banor där än vad Malmbergets bowlinghall har! WOW! Det gick ju visserligen inte så bra med mina poäng, och skulle nog inte påstå att jag är något vidare bra på att bowla. Jag fick några rejäla sträckningar i låret(!) och inte i armen som man hade kunnat tro.. Men det beror nog på min väldigt koordinerade teknik?! Nej, skämt och sido. Det är länge sedan jag haft så kul, så sträckningar och andra åkommor är inte att klaga på. Trevligt folk som man trivs med och en mysig liten (liten, men Sthlms-mått mätt) lokal, kan det bli bättre?

Jag hade en muntlig examination idag, som gick otroligt bra. Jag är riktigt nöjd. Moment nummer ett i i denna kurs är avklarad och därmed lämnar jag Stockholm för en veckas ledighet i norra Sverige.

Jag har städat i vårat förråd idag(!), men det var tvunget..När jag öppnade dörren till förrådet för att ta ut min ryggsäck, blev jag anfallen av allt "vi" hade tryckt in där. Hujja. Men det känns bättre nu, kan jag meddela. 

Vi ses i norr, nu ska jag fylla min ryggsäck.

 

Påskmaten

Ja, jag hade inte ens hunnit/orkat fundera på påskmat. Förräns idag, då jag insåg att jag borde inhandla det.
Norsk gravad lax, Hovmästarsås, sill i olika inläggningar, ägg, sallad i olika "påskiga" färger och rom (kaviar). Och för att inte glömma påskgodiset. Nu är kylen full av den så kallade påskmaten, och jag längtar tills jag får hugga i!
Men lördag är ju snart här. Jag hade tänkt baka en kaka innan det, om det hinns med.

På initativ av Anders(!) städade vi lägenheten idag. Ja, till och med kylskåpet. Jag kom fram till att man måste städa ur den minst varannan månad. Vilket kanske inte riktigt Anders kom fram till. Kul med städprat? Naee..

Nå, dagarna bara flyter förbi. Lite för fort, skulle jag vilja säga. Examination på tisdag och det börjar kännas, vill jag lova. Denna gång tror jag att den blir lite lindrigare än de tidigare eftersom vi ska ha den muntligt iställer för skriftligt. Jag vill ju gärna tro att det ska bli lindrigare. Kaffehalten i kroppen är ju ialla fall inte lika hög, så här nära inpå, som den har varit vid tidigare examinationer. Snart, snart.

Onsdag nästa vecka ska jag på ett nytt litet "äventyr". Jag ska hem, nog för att det bara är för någon dag. Hem. Våren där hemma slår allt.

Nu ska jag gå och störa Anders i hans skapande verkstad, det blir lätt tråkigt här.

Snö och vardagliga problem

Det ser ut att bli en påsk med snö, vilket jag ju inte trodde för bara en vecka sedan. Men det är bra, och kul!

Helgen har varit väldigt bra. Jag har varit barnvakt åt en av världens finaste flickor. För att inte tala om goaste! Lite fest, men gick hem tidigt. Vi trodde att klockan faktiskt var mer än vad den var, eftersom vi var så trötta. Men trevligt hade vi! Sen gick vi även på bio, det händer ju inte allt för ofta så det var kul. Sen har vi köpt en kaffepanna. Äntligen, får man lov att säga! Den är så ful så att den blir snygg. Röd med vita små prickar, sen tjuter den( ni vet så där som i tv:)) när vattnet kokar.

Gårdagen är ju en historia för sig i ett riktigt äckel päckel snöslaskigt Stockholm. Och bilförare som tror dem äger vägen eller ska man säga världen? Ja, jag såg framför mig hur jag kommer att bli nedskvättad av en av dessa storstadschaufförer. Men det händer ju bara på tv, tänkte jag. Jajjomänsan. När vi gick ut så blev jag dyngsur. Inte av den blöta snön som föll på mig, utan av.. - En bil som körde i en vattenpöl. BLÄ. Nåja, sånt händer.. Så fortsatte vi på vår väldigt icke-romantiska promenad.

Idag tvättade jag all smutstvätt. Och så insåg jag att varken torktumlaren eller torkskåpet fungerade som de skulle. Så nu hänger det tvätt i hela lägenheten, så jag tänker nu utrymma stället för att shoppa.

Tjing!

Med ett leende på läpparna

På förskolan har jag igår suttit modell. Haha! Ja, modell. Flitiga små barn som målat, ritat av mig. Framtidens konstnärer kan man ju undra? Nåja, vackert blev det. Annars har jag än en gång läst igenom Lpfö98... Hållt på att somna och fått i mig otaliga koppar med kaffe.

Jag hann med en riktig långprommis till Midsommarkransen, därifrån till Aspudden och strosade lite innan jag skulle möta upp min vän och hennes dotra. Vi gick till lekparken och jag (hör och häpna!) åkte rutschkana, klättrade i repstegar och balanserade på en stång! Det var ett bra tag sedan jag gjorde något sådant. Sen kunde vi inte ta oss därfifrån för att lill-tjejen vägrade. Det slutade med att jag och lill-tjejen blev kvar i lekparken och klättrade på stenar och gungade medans min vän gick hem och lagade mat åt oss.
Vi tog oss från lekparken efter ett bra tag, men det är länge sedan jag haft så roligt som idag. 
Dagen kunde inte sluta bättre!

Jag somnade sent, men med ett leende på läpparna.

Idag har jag också varit på förskolan och gjort allt från påskpyssel till genomgång av Lpfö98. Jag slutade en timma tidigare idag för att gå på Bonniers konsthall.
Utställningen är väldigt speciell, men insprierande på många sätt. Och läroroik. Jag tycker att den är vacker just för att i alla fall jag tänker mer på processen än resultatet. Man får, tror jag, prova på alla maskiner själv. Maskiner som gör konst, eller konst som gör resultat? Det som är bra med utställningen är att det mesta är återvunnet material. En väldigt barnbänlig utställning av tyske konstnären Michael Beutler.

När jag kom hem lyckades jag skriva ihop ännu en inköpslista, men inte på mat. Nej, på andra prylar som lådor, kuddfodral och sånt där. Men om sanningen ska fram, så behöver vi/ jag kanske inte allt det där. Det är såna där, bra att ha grejer. Sen är ju en nackdel att vi bor på så liten yta. Allt för liten enligt mig. Kanske ska man försöka att lägga ett krut i det där med att söka nytt, lite större?

Jag har möblerat om lite idag. Plus att jag har rett ut en hemsk kaberhärva. Jag tror att endast kabelhärvan tog två timmar att reda ut. Fy och blä! Jag har plockat fram påsken också, för den ska ju firas också. Min första påsk i Stockholm.. Då kan man väl lyxa till det lite, tycker jag.
Nu ska jag försöka sova någon timma innan jag ska upp igen. Jag ska åka tunnelbana på morgonen. Ve och fasa. Så jag måste stiga upp tidigare än "vanligt". Det är ren lyx att ha VFU, då slipper jag trängseln med alla morgonpigga(?) och kanske inte allt för vänliga varelser!

God natt


Måndag

Idag är en riktig "Thé och scones-dag", det regnar ute och det är absolut inte lockande att vara ute heller. Problemet är att jag har slut på mjöl, och att jag måste göra blodpalt på blodet som belv kvar efter mina blodplättar igår och då behövs mera mjöl. Jag hade tänkt gå och handla lite då jag gick hem från förskolan, men så kom jag på att det är bättre att gå hem först och kolla vad jag behöver. På vägen hem hann jag fundera över vad jag ska ha på mig på namngivningsceremonin den 29/3, utan resultat. Så kom jag på att jag nog borde åka till en klädbutik och köpa mig något fint plagg. Så med andra ord ska jag försöka dra med mig någon på stan som smakråd.

I postlådan hittade jag DN, vi har fått 3 månaders DN. Wow, något annat att läsa än Metro. Superbra! Det är ju som det enda jag hinner läsa utöver kurslitteraturen.

Veckorna går så fort, något som jag städigt förvånas över. Nästa vecka är det påsk! Och påsklov! det ska bli skönt, trots att jag inte åker upp då.

I morgon är det middag och massor av lek i Aspudden, på onsdag ska jag och min studiegrupp på Bonniers konsthall. Väldigt spännande! Torsdagen är ej ännu planerad, fredag är det lek och stojj i Aspudden. Lördag kommer Anders hem, och en inflyttningsfest att festa till lite på. Den här veckan kommer också att gå fort, fort.
 
Nu ska jag fortsätta på min inköpslista. Tjing!

min helg

Helgen har varit extra lång för mig. Inte enbart för att jag har haft extremt tråkigt utan för att jag var hemma fredag, med en hals som vägrade samarbeta. Jag fick inte fram ett ord förräns på kvällen.
Lördag blev en lång vila, jag tog mig ända till butiken på andra sidan gatan för att köpa lite käk. Sen åt jag varma mackor och sockerkaka. Jag bakade en sockerkaka, men dett hade jag absolut inte gjort om det inte varit för äggen som gick ut samma dag. Melodifestival, varma macor och sockerkaka blev min kväll.
Idag har jag inte kommit för mig att göra mycket mer än fredag och lördag. Blodplättar med suovasfyllning, men det var rätt gott det med.

Nu ska jag försöka få i mig thé och ladda upp. Jag vill bli frisk nu, jag vill träna.


grym

Ja, det gick grymt bra idag. Jag skulle kanske inte dragit mig så länge för att gå till gymet. Jag har nog varit lite för bekväm av mig den senaste tiden, men det blir det ändring på nu.

Förkyldningstider är det nu och jag känner det i kroppen. Inte minst i näsan. Men jag vägrar. Jag ska banne mig inte bli förkyld.

Nu ska jag dra igenom lite litteratur. Som jag är otroligt less på för tillfället, jag hinner inte ens läsa skönlitteratur längre. Sen det där med läroplanerna... Dom är skrivna väldigt luddigt, vill jag påstå. Ni som läst/kikat dem vet vad jag menar.

Gym

VFU idag igen, och solen har varit framme. Jag trivs bara bättre och bättre.  Sen vad man gör på en förskola, det vet väl alla; Plocka fram och städa bort, tvätta munnar och händer, marathon byte av blöjor. Sång och lek. Matkrig. Måla och slöjda. Färg över alla kläder, och i hela rum. Men det är trots allt väldigt kul.

Idag ska jag kika förbi på gymmet. Det finns inte så mycket annat att göra om man inte vill gå ut och festa, och det har jag faktiskt ingen lust med, så jag tänkte att det är lika att träna istället. Och faktum är väl att jag måste ta upp träningen igen. Jag har nästan lagt av med allt.. Eller ska man säga "lagt på is" kanske? Det ska bli skönt att komma igång, även om gym inte känns allt för lockande.. Men jag känner att jag inte kan göra dom saker jag vill, som att gå på timlånga promenader på kvällarna. Jag tror jag är lite för nyinflyttad, jag är nog lite rädd att bli överfallen och ja.. Risken att bli det är ju lite större att det händer här än i Jokkmokk. Nåja, jag kommer väl över den biten också. Idag är det gym som gäller. Hoppas det går bra.

Efter gym besöket ska jag gå igenom Läroplanerna. Skoj? Njae.. Fast jag ska nog börja med det nu.

Finväder

I morse när jag vaknade trodde jag att jag försovit mig. Jag var klarvaken och kände mig ordentligt stressad eftersom jag försovit mig. Kaffe kokade jag och höll på att ta på mig kläder då jag kollade på klockan som visade 05.45. Jag som slipper resa på morgonen behöver ju inte stiga upp så tidigt som vanligt, nu är jag har VFU här i närheten. Jag gick och la mig igen, men utan att lyckas sova.

Vädret är underbart och har varit hela dagen. Jag önskar att jag skulle orka gå ut i solen och hitta på någonting, men jag måste verkligen sova lite nu.. Det har varit en tuff dag på förskolan med bandy, blöjbyten och massor av estetisk verksamhet. Och så klart mattiderna. Men jag trivs.  

Ikväll ska jag möta upp systeryster i Solna, det är mer än ett halvår sedan jag såg henne sist. Hoppas det blir kul.

Förutom det så har jag otrolig hemlängtan. Jag vill till fjälls nu. Jag vill tillbringa hela vårvintern och våren i fjälls, den bästa årstiden.

Annars har jag inget mer att skriva om för tillfället.

Tjing!


Vad jag lärt mig

Idag har jag gjort min första VFUdag på denna kurs. Jag ska undersöka var slöjden och bilden finns och lite sådant. Idag har jag lärt mig hur man placerar ut middagsgäster på ett bröllop, ganska långt ifrån att lära sig att vara lärare. Skämt och sido, jag har verkligen längtat tillbaka dit och att lära sig hur bröllopsgäster ska/bör sitta är väl kanske bra det med. Dagen har varit underbar och barnen verkade glada över att se mig igen, vilket ju gör mig väldigt glad också. Dagen har också varit stojjig, jag vet inte om det är för att det är måndag eller för att barnen bestämt sig för att vara extra stojjiga och skrikiga idag.
Hem har jag i alla fall kommit med både humör, pigghet och livet i behåll(!). Jag hade till och med så mycket överskottsenergi att jag började städa så fort jag kom hem.

På jobbsidan ser det ljust ut just nu. Jag tror jag får jobb i sommar med, och det hoppas jag ju på. Men jag vet inte vart riktigt än. Jokkmokk, Kiruna, Gällivare eller Stockholm? Jag vill ju jobba på hemtjänsten i Kiruna i år igen, men det hade varit roligt med något annat arbete, så man får vara ute lite mer. Men jag får väl skicka iväg brev till allt och alla som jag kan tänka mig jobba hos, sen får väl dom bestämma om jag är rätt människa för det.

Mars månad innehåller äventyr, och jag bara längtar. Hoppas på riktigt fint vårväder nu. I morse när jag kollade ut hade vi snö på marken. Bättre sent än aldrig! Jag tror jag måste åka upp till fjälls så snart som möjligt, behöver ladda upp lite.

Jag tycker att det är konstigt att jag lyckas skita ner så mycket tallrikar och bestick på bara någon dag. Plus att jag är ensam här.. Nu ska jag ta itu med disken och tvätten.

Veckans plus: Min syster är nere i Stockholm på kurs och vår pappa kommer ner på onsdag. Det händer inte allt för ofta att vi alla tre är nedanför polcirkeln på en och samma gång! Hoppas vi hinner träffas nu.

äntligen slut

Så lider denna vecka mot sitt slut. Äntligen. I morgon börjar VFU och det känns underbart att komma tillbaka till förskolan.
Jag börjar även att vänja mig vid att det inte är lika trångt här i lägenheten. Fast nog är det lite tråkigt också.. Jag kan tänka mig att då jag blivit helt van vid att ha dessa 21 kvm helt för mig själv så kommer Anders hem igen.
Lite skönt är det ju att veta att så som jag lämnat lägenheten, så kommer den också att se ut då jag kommer hem.

Idag tog jag mig ut och ända till Vinterviken. Spelade massor av spel, fikade och åt middag. Sen fick jag även med mig hem två böcker och tre filmer. Jag tror att dom jag hälsade på tycker synd om mig och vill hålla mig sysselsatt under tiden Anders är borta.
Lite kul att det snöade då jag gick dit och även då jag gick hem.

Nu ska jag ägna resten av kvällen åt planering av mars månad. Kanske blir det även ett litet äventyr?