Plugg och jobb. Och sol

Jaa, det har varit underbart väder i flera dagar. Förra veckan var det så fint väder att jag tog fram mina slalomskidor och slipade tekniken på Middagsberget under förmiddagen. Helt otroligt vilken energkick det gav! Jag lever på den energi och vill gärna kalla mig hög av den!
Förre veckan var ju också otroligt kulturell för min del, flertalet föreläsningar (det har jag ju skrivit om nedan också) möten, utställningar och jaa allt möjligt. Är så superpeppad på allt som kommer i min väg!

Denna vecka kommer inte att bli lika kulturell, men jag hoppas på lika peppande. Igår jobbade jag som lärare i en byaskola, en årskurs 1, och jag blir nog allt lite sugen på att ta mig an en årskurs 1.. Men det tåls att funderas på, det krävs ju en hel del arbete och planering. Nå, eftersom jag inte hade någon bil där ute i byn fick jag ta mig en tur till fots i finvädret. Inte helt fel må jag säga.
 
Idag ska jag på inskolning på ett nytt jobb, och det känns så himla bra. Jag är så glad, så glad över det. Och nyfiken förstås. Kanske till och med lite nervös.  

Nu -  avsluta rasten och skriva klart.

kaffe och sol. väldigt kulturigt.

Jag undrar om inte jag har snudd på den tråkigaste bloggen? Gammal design och enda fotot jag har är en gammal gammal profilbild, jag tror närmare bestämt 6 år sedan?! Hoff!
Nääe, jag har nog tillräcklingt med saker att göra så tanken om att göra om bloggen får tillsvidare vila. Men om nu någon trevlig själ känner att detta är ett job för dem så är det fritt fram att meddela det. det skulle i alla fall glädja mig. Och vem vet? OM detta nu mot förmodan skulle ske kanske jag tar tag i fotandet och slänger upp en bild eller kanske tillochmed flera? Det lät ju i alla fall som en utomordentligt fin idé.

Idag har jag och min väninna startat vårt examensarbete. På riktigt. Sådär riktigt att det finns ett dokument med arbetets namn och till och med skrivna syften, mål, och metoder. Längre hann vi inte idag, men vi har börjat med det! Jag är mer peppad än någonsin på detta arbete, jag tror det har inte enbart med examensarbetet att göra utan också med vårt vackra väder som vi haft i några dagar!

I morgon bjuder på mindre peppande arbeten, med färdigställning av den pågående kursens delar. Jag är glad över att jag snart är klar med denna kurs. För i sanningens namn känns det som om jag nog redan lämnat den och påbörjat de två sista kurserna på utbildningen. Tur det finns kaffe. Jag hoppas att jag hinner bli klar tidigt så att jag kan hämta lilleman lite tidigare.

Fredagen ska jag och konstnären tillbringa på ett idémöte om Umeå - Europas kulturhuvudstad 2014
http://www.umea2014.se/ 
Det ska bli oerhört intressant och jag längtar faktiskt till fredag!

De här första och inledande månaderna har varit väldigt "kulturiga" och det känns som om de kommande månaderna kommer att vara detsamma. Inte mig emot - jag trivs.

bloggbehov och sol

Oj. Idag kände jag ett så otroligt enormt bloggbehov. Det var väl på tiden, egentligen.

Nu har samiska veckan dragit igång här i Umeå, alla Ume-barnen har sportlov och samtidigt har solen också valt att visa sin vårfina glans!

I fredags avslutade jag min sista verksamhetsförlagda period. Det gick suveränt, och jag är mer säker än någonsin att jag är på rätt yrkesväg. Nu när även vårsolen är framme kan jag ju inte vara annat än lycklig.
Och så har vi ju då samiska veckan här. Anders ställer ut tillsammans med Gunvor Guttorm på Lilla Gallerit inne i stan, och en massa peppande föreläsningar, teatrar och filmer visas under veckan.
Igår tog jag med mig en väninna och gick på "designföreläsningar" där Sven-Åke Risfjell föreläste om nåidmönstret som han har hittat igen på ett nåidbälte och forskat om, Britta Marakatt-Labba föreläste om hennes konst och hur hon kommit dit hon är idag. Ofta knyter hon an till sin barndom, och berättar färgat om den. Gunvor Guttorm, Sápmis första Duodji-proffessor föreläste bland annat om hur man h ar förändrat duodjins design för att den ska kunna överleva med oss. Jag är enormt glad över att jag gick på dessa föreläsningar för det gav mig och förhoppningsvis många andra ytterligare inspiretion att fortsätta med vår konst och vår duodji.
Föreläsningar som dessa är så himla bra att ha med sig och så tillfredställande eftersom jag så ofta känner igen mig och kan knyta an min egna väg i konst och duodji"snåret", och samtidigt få svar på många frågor som jag inte vågat eller kunnat ställa någon annan.

Föreläsningar som denna erbjuder inte enbart värdefulla föreläsningar utan så värdefulla möten med andra människor som är intresserade av liknande saker som jag själv. det ger ett utrymme att samtala om den egna konstformen och samtidigt uveckla och föra vidare den i samråd med kollegor (jaa vad annars ska man kalla de andra?).
Kan inte alla föreläsningar vara som dessa?

Jag önskar att jag hade mer tid till att gå på alla föreläsningar och delta i fler evenemang som samiska veckan har att erbjuda. Värdefullt!
Det är så oerhört trevligt att möta flera bekanta också. Ja, det dröjer ju ett tag mellan gångerna man syns,  och lite av det beror väl på var vi idag bor. 

Jag har så mycket idéer, och så mycket inspiration i koroppen att jag knappt kan sitta still. Men det får nog ligga där och mogna lite för någon tid till varken konst eller slöjd - det har jag inte. Än.

Jon-Isak har hunnit bli två hela år i februari. Tiden går fort, och det kommer jag att fortsätta tjata om. En väninna till mig frågade om hur det känns att Jon-Isak skulle fylla 2 år ( det här var en vecka innan han fyllde år). Jag svarade: Jaa, i min almenacka har jag skrivit "Jon-Isak 1 år", och det beskriver nog hur det känns.".
Tänk så det kan bli! Att två hela år kan kännas som ett.

Idag är ju också en speciell dag med fettisdag, Internationella kvinnodagen och Körcafé med olika uppträdanden under kvällen. En semla har jag tänkt mig att äta och körkaféet hade jag tänkt mig att delta i men den Internationella kvinnodagen har jag inte riktigt klurat ut vad jag ska göra men. Hmm.

Nu ska jag koka mig en kopp kaffe och sen ut i solen och sen till biblioteket!