Snart bär det av!

Ja, det är faktiskt så, jag åker till Stockholm i morgon. Resan börjar där vid 15.00 här¨hemifrån. Jag som nästan hade tappat hoppet på praktikplats.. Jag fick ändå en suverän praktikplats. eller ja, jag tror det är suverän, det återstår ju bara att se:) På Jordbruksdepartementet!
Jag måste ju också erkänna att jag är lite nervös. Jag sitter och fundrar på vad jag ska packa. Men just nu har jag en stor fet blockad, så jag inte ens vet vad jag borde ha för kläder! Hoppas det löser sig, så jag hinner packa!

I övermorgon, på fredag alltså, så har jag nått mitt mål. Då är jag i Stockholm, och får träffa Anders igen:) Jippie! Sen får vi ju se hur det blir med helgen. Vi är bjudna på 30 årsfest i Gävle, hos min kusin Daniel, och det hade varit såå roligt att se hur han har det där nere, jag har ju trots allt inte ens hälsat på han sen  han flyttade dit ner, och det är väl en 6 år sedan!
Nåja, nu ska jag slå på hög musik och njuta av att ha huset för mig själv, och kanske jag får inspiration att packa- kanske stryka också. Och nu när jag tänker efter så måste jag få klart allt så fort som möjligt, för jag  har ju prov i morgon på morgonen!!!


Nu kan jag inte göra annat än att längta!
Ha en bra kväll allihopen!!!

arg dag.

...fast den började inte argt. Den blev arg först vid 08.00 då jag hade möte med vår syokonsulent som inte verkar fatta någonting. Jag har slängt bort 45 minuter på hennes dravel och inte ens blivit det minsta mer peppad på att plugga vidare- snarare tvärtom. Nåja. Hon är som hon är, det är ju upp till henne. Men hon förstörde min dag ändå.

Stockholms sameförening ringde mig idag om meddelade att jag inte kunde praktisera där, och detsamma gjorde Historiska museet med en kommentar" vi har för lite information, med tanke på din kategori". Vadå för lite? och vadå "kategori"?! Dom ställer ju ut samiska föremål, det finns ju hur mycket som helst! Jag tappade suget för ett tag att ens praktisera någonstans, det verkar ju inte som om dom tar emot någon alls där i Stockholm!! Jag kände hur den där trostga lilla Anna kom fram och bara ville sätta sig ner i ett hörn med armarna i kors, hänga läpp och suuura! Men jag samlade mig och gör ett nytt försök.. Eller flera... Ska diktera ihop ett mail till Nordiska museet, sen får jag väl se hur det blir med det... Jag har iallafall bestämt mig för att imorgon är sista dagen jag ska söka praktikplats, och får jag inte någon i morgon, då stannar jag hemma och pluggar istället.

Nå, i morgon kommer släkten på middag, det ska bli trevligt! Sen åkter jag till gve för att hälsa på resterande delar av släkten, och kanske blir det en utgång. Återstår att se.
God natt!


Min födelsedag

Idag fyller jag år, och om ungefär 10 minuter har jag fyllt år, och inleder mitt andra dygn som artonåring! 
Stressig dag, men väldigt trevlig!
Jag har fått en sjal av pappa och hans sambo, som nog var den presenten jag blev gladast över!
Sen har jag jag fått en massa såna dära bra att ha grejor, som knivar och en kopp med mina initialer på. För att inte tala om den där blomman som spelar "happy birthday" när man trycker på den! Nu har den en alldelens egen plats i min bil, den är från och med nu min bilmaskot:) Sen har jag ju fått en massa andra bra grejor också:) Tack alla för att ni kom!

I natt drömde jag om en mössa, den var verkligen skitsnygg, så när jag kom till duodji lektionen idag så sydde jag upp den, men hann inte riktigt klart med den, men den ser då ut som den i drömmen:)

Och så fick jag MVG på den muntliga delen av Nationella provet i Sv B! Det förvånade mig verkligen! Jag stog där framme, kände att benen mina inte ville stå raka, utan envisades med att endast skaka och inte gjorde de så som jag ville! Jag var så nervös!!! Nåja, jag klarade det och över mina egna förväntningar. SvB är nog inte så svårt trots allt!!!

Nu är det sängen som gäller kan jag lova, för det har varit en låång dag som jag sent kommer att glömma!


Hemma igen!

Sådär! Nu är jag hemma igen. I fredags kom Anders hit och hälsade på, och stannade tills igår.

På lördagkvällen kom vi på att vi skulle åka till hans föräldrar och hälsa på, men vi tog oss bara till Gällivare... Det blev ju världens snöoväder, och hade vi inte mött plogen innan Gällivare, hade nog blivit stående. Tur är ju att man har släkt lite här och var, så vi sov över hos min mamma, och vi fortsatte vår resa till Kieksiäisvaara på söndags morgonen. Jag måste då säga att jag verkligen tycker om min bil! Den går som en klocka! Det är den första längre resa som den har varit på i min ägo:) Vi hade inte förvarnat någon som att vi skulle åka dit, så hans familj blev rätt så chokade när vi kom inklampandes i huset på det där sättet som bara vi kan. Men jag hade väldigt trevligt där! 
I går åkte vi iallafall hemåt mot jokkmokk igen, och fy vilken resa! Vi hann in till mormor och käka en sväng, sen var det bara stress för att han skulle hinna med tåget!
Fick lite nya idéer, man behöver nog komma iväg lite då och då, samla nya krafter och så.
Jag har kommit på hur min balklänning ska se ut och mycket, mycket mer!

Snart åker jag ner till honom, v 48, om allt går enligt planerna.

Någonting som inte har gått enligt planerna är ju mitt pluggande, ligger som lite efter i Turismen, och vet inte hur jag ska hinna med det! försöker fixa det där arbetet nu, men jag är som inte så "pepp" på det! I morgon lär jag ju ha fullt upp och på torsdagsmorgon ska det redovisas. Men det ska nog gå ändå. Idag på det nationella provet i Sv B, som hade en beräknad tid på 5 timmar ( vår överamitiösa lärare sa till oss att vi inte skulle få bra betyg om vi gick innan halva tiden gått, och att provet var konstruerat så att det inte skulle ta kortare tid än 2, 5 h). Jag var klar med provet på en timma, skulle jag tippa på.. Men för att få tiden att gå så klottrade jag på en massa papper, blev då minst fem teckningar, och så hann jag komponera min tatuering också:) Så någonting bra för väl proven med sig! ;P

Nå, nu ska jag stressa vidare härifrån, Är som en jäkla virverlvind.. Börjar på en sak, sen kommer jag på någonting annat som är så mycket viktigare att göra och här sitter jag i all röran med allt halvfärdigt! Ojoj, blir nog inte många timmars sömn för mig i natt!

Ska iallafall göra ett försök att färdigställa det mesta ikväll, så slipper jag det värsta i morgon!
Ha en bra kvall!

Ännu en dag!

Idag är en rätt långtråkig dag. Samiskan gick som rinnande vatten idag, så det var ju riktigt roligt! Samhällslektionen idag gav mig inte ett skit. Vi hade ett par gäster där idag, som föreläste om miljön. En rikitgt kass föreläsning och dom som föreläste var otrevliga och var inte pålästa. IG varning på dem om dom hade gått gymnasiet nu!

Sen skulle vi ju ha turism, men läraren hade inte sagt om vi skulle ha det eller inte, och det är med samma lärare jag lite senare ska ha (eller kanske inte?) duodji.. Jag HATAR att vänta och inte veta vad man ska göra. Å andra sidan har jag ett överflöd av skolarbeten som borde göras, men det är ju ingen idé att börja med dem ifall läraren ändå kommer..

Jag har iallafall hunnit ringa runt havla Jokkmokk, för att få tag i en massa människor som ska vara med på tillväxtdagen på lördag. Och allt har fixat sig nu, det enda som är kvar är att frakta alla grejerna till folkan, och ställa i ordning tills på lördag. Och ett bildspel som inte är klart än, men som turligt nog inte hammnat på min lott! PUH!

Nu har jag hittat stället där jag ska ha min praktik. Nämligen en slöjdbutik, Pasadena AB, Gamla Stan, Stockholm. Ska ringa dem idag, när jag får några minuter över. Hoppas nu att jag får ha praktiken där!!!!

Kanske hinner skriva lite på mitt arbete i Samhälls nu.. Narkotika- med intiktning på läkemedel.

Ha en bra dag!!!


Onsdag, bara en vacka kvar nu!

Nu börjar jag känna att det närmar sig.. Min födelsedag. Jag måste plugga på körkortet som en dåre nu!

I går kväll, eller kanske natt, så har jag varit ute i verkstan. Jag har gjort något allderlens eget:) Vänta till jul så får du se! Det tog sin lilla tid, och jag har kommit fram till att jag ibland blir så less på mig själv, att jag är så pedant när det handlar om vissa saker..
Idag vaknade jag i då hyffsad tid, och fick ÅKA ner till skolan! Samhälls, samiska och slöjd har jag haft idag. Vad som hände på samhällslektionen har jag faktiskt inte den blekaste, jag vet att jag var där, vaken, men ändå inte "där", riktigt obehagligt!
På samiskan var jag måttligt less på skolan, och fick knappt någonting gjort, men ändå lite.
Slöjden idag, kan då inte jag kalla för slöjd, för vi ha fått en ny slöjdlokal och lotten har fallit på Smp 3 att få iordning och ställa ut alla bord och fixa sånt. Är det verkligen VÅRAN uppgift? När då Vattenfall köpt ut oss från vår tidigare lokal? Det tycker då inte jag! Men vi fick iallafall en vädigt fin och rymmlig lokal, i ett annat hus, och så får vi ju äntligen bereda skinn i vår lokal:) Men vilken jäkla dag!  När jag kom hem hann jag bara plocka ur diskmaskinen, sen pladask i vardagsrums soffan och jag SOV. 

Och så är jag och Anders bjudna på knytkalas, thai/samiskt, hos Dann och Tobbe på fredag. Om han nu tar sig upp;)

Imorrn blir ännu en hektisk dag. Skola, sen hem käka, kolla så att vi har mat till knytkalaset, en iontervju till vårt projektarbete, sen hem och plugga! Fredagen kommer att bli likadan.
Nej, nu ska jag samla krafter! Se om jag får någonting gjort!
Tjingeling!

Tisdag

Ida kom förbi med häftet till Nationella provet kl 23 igår, hann igenom halva häftet innan jag somnade.
Det var riktigt skönt med sovmorgon idag!

Och Nationella provet är nu gjort, det skriftliga delen allafall. Och jag har varit sååå nervös! Den muntliga delen har jag på min födelsedag. Verkligen tajmat!! Men jag vet ju vad jag ska prata om, så det kommer nog att gå vägen. Temat är " Den moderna människan", och då blir det ju faktiskt ganska lätt att prata:)

Jag tillbringat ungeför fem timmar i butiken idag, jag blev ditringd av Karin.. Hon hade "kört fast" när hon höll på att möblera om. "Hej Anna! Jag har kört fast! Kan du komma nu på en gång?!" och jag där blev kvar. Där vid tre, när Nina bytte av Karin, hade vi bestämt oss för att det faktist så bra ut! Stannade kvar för att surra lite med Nina, och så kom även hon i "göra-om-tagen"! Och så fortsatte det! Så nu har vi en nääästan ny butik! Kika in, så får ni se! Men vi har ännu lite kvar att göra.
Tänk om jag hade en såndär "göra-om-glädje" hemma! Tänk vad fint det hade varit, men nej, när jag kommer hem har jag alltid en massa annat att ta itu med. Och den lilla tid jag får över blir ju mest att bara ta det lungt.

Och just det ja! V. 48 har vi ju praktik, och jag är ännu inte riktigt säker på var jag ska ha den.. Ska nog ringa och höra runt lite i veckan.

Nu ska jag ta itu med klänningen, så att den blir klar så snart som möjligt. Sen ska jag ringa till Lollo efter ett mönster till barn skor, och efter det till Ida, höra om hon är sugen på en thékväll och bara slappa!

Ha en bra kväll!

Bra gjort Dann! Riktigt smarrigt!

Bra gjort Dann! Riktigt smarrigt!


Fredags snacks:)
Nyttigt och gott med tropiska frukter!
För att inte tala om upplägget Dann gjort:D

Godmorgon världen!

Måndag. Stressen gör sig påminnd. Nu är det exakt 22 minuter sedan klockan slog 08.00, och jag vaknade till den ljuva väckarklockans tutande, och exakt 13 dagar sedan jag hörde dennes ton.
"Glöm inte dittan och glöm inte dattan!" Det som ekar i mitt huvud och jag förstår ingenting!
Lyckades iallafall kliva upp, hann kika ut.. Det snöar, -2 grader, ekorren har kommit åt maten från det nya fågelbordet. Inte bra! Med trevande steg, på väg att somna om igen(Zombi- Anna är på G), gick jag in i duschen för att försöka bli lite med vaken. Lite bättre blev det!

I natt lusläste jag det mesta om Lärarutbildningen jag vill gå, till ungefär 2 i natt! Jag skulle tippa på att det blir en tidig kväll för Anna!

Idag ska vi ha möte ang. vårt projektarbete, om beroende. Vi måste komma på ett nytt namn, det ska tydligen vara en frågeställning. Sen jobb, jag ska skylta om, för jag hinner ju en gång till innan julskyltningen, roligt om jag hade varit inspirerad! Men just idag är jag inte det... Jag är bara sååå jäkla stressad. Månne, månne hur ska denna vecka sluta?

Och så är det en dag närmare min födelsedag. Undra vad som händer då? Lite nyfiken ÄR jag faktiskt!

Nu är det frukost som gäller!
Ha en bra dag allihopen!

okej...

...och så kom även jag på att bli bloggare...
Det är nästan så att det känns lite "pirrigt" att skriva första inlägget..


Nåja, det är sen söndag kväll, sista dagen på lovet.

Om jag börjar med lovet, eller ja.. Kanske lite tidigare.
Förra veckan, på tisdag, åkte jag ner till Huddninge under "jokkmokksdagarna" med företaget, för att sen komma hem på söndagen, glad med lite nya erfarenheter! Och sen kom då lovet. Det lovar jag att jag bara njutit av! Även fast jag ingen kunde skjutsa till stugan, där jag tänkt isolera mig en vecka..
Jag tror jag aldrig fått så här mycket gjort här hemma under en veckas tid, som under det här lovet. Jag har städat, målat, slöjdat, pluggat te(rr)ori (kommit till fas C), gjort mitt lilla rum trevligare (jag tror tillochmed att jag sover bättre där nu) och jag har även hunnit med en utgång i fredags!
Men i morgon börjar verkligheten igen, och jag är inte ens en smula taggad.. Nog för att jag faktiskt har "laddat batteriet" igen, men ändå.. Jag har som levt i min lilla drömvärld i nån vecka nu:) Återstår ju bara att se om det fortsätter så, vilket jag verkligen hoppas, och tror!

Och någonting annat som jag gjort under lovet, jag har kommit fram till vad jag ska göra efter gymnasiet! Vilket är ett stort framsteg gör lilla Anna. Jag ska gå en förskollärarutbildning, och efter det ska jag gå en massa andra utbildningar.. Det känns så skönt att ha kommit fram till vad jag vill göra! tro inte nu att jag ska vara förskollärare hela livet! Nej, jag ska gå en eller flera utbildningar efter det! Slöjdlärarutbildng!
Det enda problemet är att jag inte vet var den förstnämda utbildningen ska äga rum.. Det enda jag vet att jag absolut inte kommer att vara högre upp än Luleå, och absolut inte Lule!

Sisådär. Första inlägget avklarat! Inte för att jag förstår hur någon ska se nöja i att läsa detta, men man kan ju hoppas!